Yummy, sedap jugak popia sardin pokcik ni. Dok d ofis teringin pulak nk makan popia, bila tanya cikpuan dia kata sedap jgk popia sardin. Hehe, so apa lg...planing la buat popia.
Assalamualaikum w.b.t.
Semoga kita semua dilimpahi kasih syg Allah dan dirahmati olehNya. Amin
Nak tau dak mcm mana tetiba teringin nk mkn popia? Haritu ktorg dok layan i can see your voice Malaysia, time tu dorg wat kluar popia... Adui, terus teliur tgk... 2 3 hari lps tu, menjadi la menu baru pokcik. Hehe
Haaa ni pokcik tunjukkan cara-cara nk wat popia sardin... Tp sorry la awai2 pokcik lupa lak nk snap picture😅
Resepi Popia Sardin
1 tin Sardin Besar (pokcik guna ayam brand)
3 biji Bawang merah*
2 biji Bawang putih*
5 sudu cili giling (cili kering blend pun ok)
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
Kulit popia (yg kecik bkn yg besar)
*dimayang
Cara Buat Inti Sardin
1. Tumis bawang merah & putih sampai kekuningan. Minyak jgn byk sgt, nnt inti berminyak meresap kt kulit popia.
2. Masukkan sos cili & tomato, cili giling & ubi kentang. Masak hingga ubi empuk.
3. Kemudian masukkan sardin, gula & garam. Kuah dia nk kena rasa manis lebih dari masin dan rasa pedas. Baru ada uhm👍
4. Masak sehingga kuah menjadi kering cam gini👇
5. Tara...inti dh siap. Biarkan inti sejuk kejap.
6. Haaa, next pokcik nk ajar cara gulung popia lak... Senang je yg ni. Tp sebelum tu, make sure korg kena jaga kulit popia supaya x kering, jgn kena angin sgt. Pokcik letak bwh besen mcm ni...(hehe hangpa tau ka besen tu apa? Tu yg kaler biru tu)
7. 1st, ambik sehelai kulit popia. Letakkan 1 sudu inti sardin mcm gmbr di bawah.
8. Kemudian, lipat bucu segi 3 ke atas inti & gulung skali. Mcm gmbr di bawah.
9. Lipat sisi kanan & kiri ke tengah.
10. Lipat sekali lg ke depan. Tinggalkan sedikit bucu segi 3 tu. Kemudian letak bancuhan gam (tepung jagung + air), guna jari je. Supaya lipatan popia kita melekat & tak terbuka. Then boleh lipat habis.
11. Siap, tunggu apa lagi.... p la goreng... Pergh mmg terbaik lah. Bon Appetit 😋
No comments:
Post a Comment