Salam semua. Last week pokcik blk kg seminggu. Balik kl terasa pulak nk makan mee kari. Teringat la pokcik mee kari sedap kt bangsar. Terbaik ooo, rasa x puas kalau pekena semangkuk je. Kalau rasa2 malas nk masak, p la makan kt bangsar. Kalau x silap kedai tu nama Abah Corner, gerai tepi jln area blkg mahbub bangsar.
Ni la resepi mee kari marvellous pokcik.
Kuah Kari:
Segenggam daging urat (rebus empuk)
200gm ayam potong kecil
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Setangkai daun kari
Sebtg serai diketuk
Sebiji ubi kentang dipotong dadu
3 sudu serbuk kari daging
Santan - guna santan kotak je
Air - guna air rebusan daging td
Garam / sedikit gula
*dimayang halus
#pokcik dh jemu mee kari yg letak rempah2 3sekawan; bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih...tp sape suke nk letak boleh je.
#pokcik dh jemu mee kari yg letak rempah2 3sekawan; bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih...tp sape suke nk letak boleh je.
Penyediaan Mee:
Mee diculur
Taugeh (masukkan air panas, terus tapis)
Daun sup/bawang
Fish cake digoreng
Bawang goreng
Tauhu digoreng
Telur goreng telur mata - pergh terbaik
Ayam goreng guna tepung bestari - pergh terbaik jgk letak ayam ni 2 3 slice
Cara memasak:
Haaa nmpk menarik tak? Potong siap2.
Tumis bawang/putih/halia/daun kari sampai garing, kemudian tambah serbuk kari yg dibancuh dgn sedikit air.
Setelah kari dh pecah minyak, masukkan ubi kentang & ayam. Tambah sedikit air & masak sehingga ayam & ubi empuk.
Masukkan daging & air rebusan.
Air rebusan tu agak2 lebih kurang satu jag kecik tu & santan sekotak. Kalau pekat, boleh tambah sikit lg air ikut citarasa sendiri. Masukkan jgk serai yg diketuk. Agak2 santan dah masak (jgn lama sgt nnt santan pecah minyak x best), masukkan garam & sedikit gula.
Kalau korang nk tambah kerang ke, lain2 ke, boleh je. Ikut cita rasa sendiri. Pokcik suke jgk buat mee kari ketam. Nnt rajin pokcik share yer.
Now ready to eat. Bon Appetit!
No comments:
Post a Comment