Salam semua!
Teliuq tak tgk? Tu nama dia laksa tumis utara style mmg terangkat habis... Laksa tumis canggini mmg susah la nk cari...
Kelmarin masa keja, cik puan isteri dh roger2 pokcik kata laksa di rmh ready to eatπ... Hehe apa lg pokcik pun lps keja trus cargas balik pekena laksa... Syok la layan laksa panas time hujan & dlm kesejukan.
Thanks to cik puan isteri yg sudi masak. Apa resepi? Nnt2 lah pokcik share resepi. Hari ni pokcik nk cite sikit pasai sejarah laksa family pokcik ni...
Laksa family pokcik ni dh berlaku beberapa siri intervention dari masa ke semasa. Family besar pokcik kt kg nu mmg hantu laksa, pantang bekumpul ramai2, pantang ada perayaan/keraian mesti ada laksa. Mcm2 jenis laksa la dari kecik...asam laksa, laksa tumis, laksa thai, laksa sardin tin...
Dulu masa kecik2, mak pokcik rajin la buat asam laksa, kekadang guna sardin tin. Dulu2 kan sardin tin kan murah compare ikan fresh.. lani pulak terbalik kod. Dulu sardin tin besar baru sekitar RM2...lani mana nk dpt dh harga mcm tu.πͺ
Bermula dgn asam laksa biasa, kemudian campuran sardin tin, resepi kuah laksa telah ditambahbaik dgn menumis bahan2 asas kuah laksa terlebih dahulu... Pergh aromanya mmg terangkat2 sampaikan ada sestgh2 tetamu bertanya kuah laksa ni letak santan ke? Apa rahsia kuah laksa rasa lemak? Haaa kena la tunggu episod resepi laksa tumis nnt. π
Haa tu pasai kuah laksa je, kaedah pembuatan pun tlh ditambahbaik jgk. Dulu kalau nk buat kuah, mmg berjam-jam la sbb nk asingkan isi & tulang ikan. Skrg ni lg mudah dgn adanya pressure cooker. Nk tau caranya? Tggu next episod pokcik yer...π
K lah, rasanya pokcik cakap byk pulak entry kali ni. K bye
No comments:
Post a Comment